Tre briljanta nätcomics 2

För ett tag sen tipsade jag om några nätcomics som jag diggar här på Spelmolnet som ni kan hitta här. Det var en mix av nätcomics som jag brukar återkomma till för att få min humoristiska ådra tillfredsställd. Dessa har dock gemensamt att de är mer av strip-sorten utan någon längre följetong. Förutom Gunshow Comics då, men de följetongerna brukar vara kortvariga fast med återkommande karaktärer som kaninerna, räven etc.

Denna gången vill jag tipsa om tre grymma nätcomics som har en följetong och som man måste följa från början för att få ett sammanhang. De är fortlöpande serier med utvecklande karaktärer och alla tre delar på den detaljen att de är väldigt välgjorda och unika på sina sätt. Så låt tipsandet börja:

Rice Boy

Denna serien bjuder på så fantastiska miljöer att man undrar var kreatören Evan Dahm får allting ifrån egentligen när han skapar sina kreationer. Rice Boy är namnet på en liten krabat som i avsaknad av lemmar väger upp med att ha ett otroligt stort hjärta. Han är liten och försvarslös men lyckas ändå på något sätt alltid fortsätta sin väg framåt mot ett mål som han själv är omedveten om men som andra karaktärer runtomkring honom har full förståelse för vad hans slutgiltiga mål är.

Den är så vacker och konstnärlig och bjuder på många häftiga stunder som får en att känna djupt med de udda karaktärerna som figurerar i serien. Den är lite upplagd som J.R.R. Tolkien’s Bilbo i sitt sätt att bygga upp vad som känns som en harmlös resa slutar i ett fantastiskt äventyr med humor, skräck, kärlek och krig. När resan har nått sitt slut är man så tagen av den att den hänger med dig en lång tid efteråt och Rice Boy som har så få attribut blir en fantastisk protagonist som man känner djupt för.

Crossed: Wish You Were Here

Garth Ennis, gudfadern av chockande makabert serievåld, gjorde en serie för några år sen kallad ”Crossed” som liknande upplägget i 28 dagar senare fast med mer blod, våld och sex. Hans version av zombies är en människor som har blivit smittade av en sjukdom kallad ”crossed” och förutom att ge ett mysigt kors i ansiktet får det även dem att lemlästa, våldta och käka allt som inte bär på sjukdomen, och om de börjar få slut på friska levande ting går de lös på varandra. Det är chockande och magvridande innehåll som serien bjuder på och webcomicen som utspelar sig i samma ”Crossed”-värld bjuder på detta och lite till. Garth Ennis håller inte längre i den kreativa pennan, men hans arv levs upp med bravur av Simon Spurrier och Javier Barreno.

Om man är känslig för sådant innehåll ska man absolut inte checka in den här serien, men om man är lite hårdhudad och inte så äckelmagad har man en riktigt intressant historia att läsa om så bjuder på en annorlunda take på överlevar-genren. Det är ständigt chockande men samtidigt intressant karaktärsbyggande och dit som serien har tagit sig nu vill man bara ha mera. Riktigt välgjord och rekommenderas varmt för oss lite mindre känsliga människor.

Axe Cop

Ok, nu vet jag att jag skrev att dessa serier har gemensamt att det är en sammanhängande serie med en fortlöpande historia. De två fallen innan har en väldigt tydlig linje i sitt berättande så länge Axe Cop är betydligt luddigare och spontan. Inte konstigt med tanke på att den kreativa hjärnan bakom serien är tecknarens 7-åriga lillebror som kommer på alla dessa galna idéer som protagonisten Axe Cop utsätts för. Det är extremt flippat, oväntat och det känns verkligen som man får uppleva en liten pojkes fantasifulla sinne som är makalöst ur en vuxens persons perspektiv men som är fullständigt normalt i den åldern.

Trots att det verkar osammanhängande om man bara slänger en snabb blick på det så märker man snabbt att det finns alltid en tråd som håller ihop hela det sjuka karaktärsgalleriet i serien och det är så sjukt roligt. Man skrattar tills man kiknar och faller ihop i en magvärkande hög på golvet. Axe Cop och hans brottsbekämparstyrka finner sig på andra planeter, under jorden och träffar på fantastiskt minnesvärda antagonister som ingen vuxen skulle på tusen år kunna komma på. 31-årige Ethan Nicolle’s talangfulla penna mixat med 7-åriga Malachai Nicolle’s fantasifulla hjärna är ett sådant superteam att man blir lika lycklig varje gång de slår ihop sig och skapar fler underbara Axe Cop-äventyr för oss lyckligt lottade läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *