9 Hours 9 Persons 9 Doors – Det kommer att vända din värld

Du har 9 timmar på dig att klara pusslet som har lagts ut för dig. Det är 9 människor som alla sitter i samma situation som du och vägen till frihet är dörr nummer 9. Låt spelet börja.

Mindfuck. Ett ord som flera skapare försöker att få till, men få lyckas med. När de vrider och vänder på hela din värld fast utan din kunskap har gett dig alla svaren du behöver med de första bilderna från en film eller ett spel. När du börjar känna att du får kontroll på en situation men när du minst anar det så vänds den upp och ner igen. Det suger in dig i ett tillstånd av obehagliga tankegångar och flippade händelser. Jag har spelat 9 Hours 9 Persons 9 Doors till Nintendo DS och jag har blivit mindfucked ett flertal gånger om.

Du vaknar upp i ett trångt rum med våningssängar som går till taket. Du försöker koppla var du är och hur du har hamnat där. Junpei är ditt namn och du undrar förskräckt vad det är som har gjort att du förtjänar att vara där du är. Dock får frågorna vänta då ett fönster längst bak i rummet ger ifrån sig misstänksamma ljud. Du vänder dig om och ser att sprickor börjar sprida sig över fönstret när det till slut spricker och vatten börjar välla in i det trånga utrymmet som du har försatts i. Du måste ut, och du måste ut nu.

Här sätts du i den fundamentala delen av styrningen som du får stå för, där du som spelare ska försöka hitta en väg ut genom SAW-inspirerade fast mycket snällare pussel. Du styr dig fram liknande som i ett äventyrsspel och klickar dig fram i miljöerna för att kunna hitta ledtrådar som kommer att leda dig fram till pusslets lösning och vägen ut från rummet du befinner dig i. Vissa är lätta, andra lite mer utmanande, men alla har ändå något att göra med själva handlingen vilket är huvudkärnan i spelet. Pusslen är bara en bisats i sammanhanget då storyn som berättas för dig är helt makalös på så många nivåer.

Den kommer att kräva några genomspelningar av dig för att kunna komma fram till det rätta slutet, då ledtrådar och berättelser i de andra sluten förklarar saker och ting närmre i det rätta slutet. En hel del gåtor kommer att hänga i luften men ju djupare du gräver dig ner i spelet desto mer klarnar bilden. Var dock redo på mycket text, och då menar jag verkligen MYCKET. Det här är en så kallad Visual Novel där det kommer vägg av text men den är så beskrivande av känslor hos karaktärerna och av platserna de befinner sig i så det känns verkligen som att du är där på plats ackompanjerat av bilder för att få ett sammanhang. Fast text som du redan har läst kan du snabbt spola igenom i nästa genomspelning, och beslut som du redan har tagit blir skuggade så du kommer att närma dig slutet för varje steg du tar.

Allt som berättas är taget från verkligheten där myter och sanningar har blandats för att forma en formidabel enhet som till och med David Lynch själv, kungen av mindfuck, hade kliat sig förbryllat i huvudet av. Detta gör att handlingen blir ännu mer spännande då du kan koppla personligen till saker som berättas om och ju mer som lyfts fram i spelet desto osäkrare blir man som spelare på vad som är sanning och vad som är fiktion och man hamnar i en liten bubbla där man stänger in sig med spelet och dess intrikata historia.

Dock är huvudordet ”9 Hours” i titeln väldigt missledande då du faktiskt inte har någon tidspress på dig under spelets gång. Du får långa utläggningar och historier berättade för dig av de andra karaktärerna som figurerar i spelet och tiden är aldrig någon faktor. Det hade vart snyggt om det hade satts in i själva pusselmomenten, men inte ens här har de någon tid så om man känner för det kan man lägga undan sin DS-maskin, göra en macka, kolla lite tv för att sedan plocka upp det igen för att spela vidare. Detta lär visserligen inte hända då historien kommer suga tag i dig som om det inte fanns någon morgondag, men det är ändå en något missledande titel.

Fast detta är dock endast en liten skönhetsfläck i ett annars otroligt unikt och komplett spel som kommer att dra in dig djupt i dess spårade handling och de karikatyriska men ändå imponerande djupa karaktärerna kommer alla att chocka dig och stanna kvar hos dig en lång tid efter att det äkta slutet har rullat klart framför dig. Var redo på att bli redigt mindfucked av detta briljanta spel som kommer att få dig att sukta efter mera. Smarta pussel, fantastisk story och mångbottnade karaktärer skapar en helhet som jag aldrig har fått uppleva innan. 999, du har sannerligen stulit mitt hjärta.

4,5av5moln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *