Comic-crossover med Marcus & Hampus

Hej och välkomna till vad som är Spelmolnets första crossover inlägg! Idag tänkte jag(Molnet) ställa lite frågor till både Marcus och Hampus här på Spelmolnet, angående deras relation till comics, och vad de anser och tycker om DC-comics ”New 52”. Så vi sätter väl igång helt enkelt:

Molnet: Tjena grabbar! Skulle ni kunna berätta vad som fick er att börja med comics och vilken som var er första comic?

Marcus: Så länge jag kan minnas har jag alltid varit en riktig superhjälte fantast. Det som fick min nya hobby (comics) att blomma ut, var på grund av ett besök i gamla stan (Stockholm), i butiken Comics Heaven. Detta var (om jag minns rätt) under mitten av september 2010. Jag var där med några vänner, då den ena försökte övertala mig att köpa comics, men jag avstod. Då jag ansåg att det var lite för dyrt. Det slutade med att han köpte en comic till mig som en ”försenad” födelsedags present(jag fyller år i början på September). Comicen jag fick var Ultimatum, och jag tyckte den var tillräckligt bra för att jag skulle tycka priset för comics var värt nöjet.

Hampus: Jag har alltid varit intresserad av superhjältar. Vem har inte varit det, och då alla superhjälte-filmer har haft varierad kvalité så har jag på senare år känt ett sug att faktiskt läsa serietidningarna som de baseras på. Så det var min utgångspunkt när jag tog tag i saken och köpte min första serietidning, Prelude to Deadpool Corps. Såhär i efterhand var det ändå ett helt okej val. Det var trots allt en ursprungsberättelse till Deadpool Corps och den förklarade allt som behövdes, men som med alla serier var det inte helt lätt att komma in i den. Men den var lättare än mycket annat på marknaden. Jag började läsa serietidningar för inte allt för länge sedan, tror det var ungefär ett år sedan, runt vårkanten 2011. Då var det Deadpool Corps som lästes, och den var bra även om nummer 6-12 blev lite förvirrande då och då. Men den var underhållande och hade bra humor.

Molnet: Vad skulle ni kunna rekommendera till dem som vill ge sig in i comic världen?

Marcus: Är man redan hyfsat allmänbildad inom comicvärlden och insatt i superhjältar, då äre bara att hitta den du vill läsa om exempelvis X-Men. Sedan så letar du upp en serie eller event som lockar, och börjar från #1, exempelvis Astonishing X-Men. Men om man inte är så sugen att läsa om superhjältar så äre bara att leta upp något man är intresserad av, låt oss säga zombies. Då äre bara att fråga runt folk på internet eller de som jobbar i butiken om vilken comic som handlar om zombies som de skulle kunna rekommendera.

Hampus: Vill man börja med serietidningar så tycker jag man ska dels hitta en serie som man vill läsa, och sen se till att den inte kräver något annat. Ett tips är att exempelvis läsa en serie baserad på ett tv-spelsuniversum. Jag köpte Dead Space Salvage dels för jag älskar Dead Space-universumet, men också för det ökar ens ”serietidningsvana” (om det nu finns ett sådant ord).

Molnet: Kan ni nämna någon eller några comics ni läser eller har läst, som ni tyckte va väldigt bra? Utöver DC New 52 som vi kommer till senare
.

Marcus:
Utöver New 52 som är mer eller mindre det enda jag läser nu för tiden så skulle jag vilja rekommendera: The Walking Dead, de flesta känner igen det från tvserien, jag tycker att man borde läsa comicen även om man ser på tvserien, då dem är väldigt annorlunda. Är man ett fan av Deadpool så tycker jag man bör läsa Deadpool Corps, som jag även vet att Hampus läst och tycker är bra. Den sista serien jag vill rekommendera är Scott Pilgrim, de flesta lär ha hört talas om filmen, men de jag kan säga är att comicsen är mycket bättre, och man uppskattar filmen mer om man läst dem.

Hampus: The Walking Dead är en serie som fortfarande pågår, och som är riktigt bra. Mycket bättre än tv-serien, som verkligen har tappat kvalité, och som skiljer sig avsevärt. Den är riktigt bra och gillar man tv-serien så ser jag ingen anledning till att inte läsa serienMolnet: Okej! Innan vi börjar snacka om DCs New 52 comics, skulle ni kunna förklara för de som inte är så insatta i comic världen vad DC New 52 är för något!?


Marcus & Hampus:
Sjävklart! DC Comics New 52. Startade hösten 2011, här bestämmer sig DC för att börja om på alla deras pågående serier. Så för att simpelt förklara: Batman vart 713issues (nummren) långt innan rebooten, och efter New 52 så hamnade Batman tillbaka på (nummer) #1. Detta kunde inte kommit vid ett bättre tillfälle för oss. Då de gav oss ett perfekt tillfälle att faktiskt hoppa på de serier vi ville läsa, och förstå allt från första sidan. Det enda problemet med denna så kallade ”reboot” är att många comics började inte helt om från början, utan de fick bara #1 stämpel på sig. Så om man inte var inbiten i comics sen tidigare så var och är vissa comics lite svåra att förstå. Men om man verkligen vill läsa en serie som inte började om från början, så kan man ju alltid googla lite efter bakgrundsfakta och vad man behöver veta. En större förändring i new 52 är att  en del hjältars ikoniska utseende vart förändrat. Ta som ett exempel; Supermans outfit är inte längre som alla minns. Det dom har gjort är att, de tog bort de röda kallingarna han hade utanpå sin blåa kostym. Vilket gör att de nu ser väldigt… blått ut.

Molnet: Vilken serie av DCs New 52 är er favorit, och vad är det som gör den så speciel? Nu förstår jag att ni inte läst alla 52 serier, men av de ni har läst.

Marcus: Oj det är ett svårt val skulle jag säga. Den som är klassad som den bästa av alla DC new 52 är Batman (med Scott Snyder som författare), den börjar om från början mer eller mindre. Storyn i den serien är otroligt spännande och bra. Men min personliga favorit är nog The Flash. Jag vet inte riktigt varför men jag älskar verkligen Flash som karaktär, jag vet att det finns flera olika personer som bär kostymen och nu i rebooten äre Barry Alen som är The Flash. Sen får man se vart serien tar oss, men storyn är bra men inte riktigt i klass med Batman. Det som gör den till min favorit är artworken, den e så annorlunda och otroligt snygg att det e nästan värt att läsa den bara för att se bilderna.

Hampus: Batman serien som följde New 52 var riktigt bra, och den enskilt bästa enligt mig. Den ger dig allt du behöver veta direkt, förutom de absoluta grunderna om karaktären, och startar en fräsch och ny handling. Den perfekta New 52 serien, och en som verkligen visade vad DC menade.

Molnet: Finns det någon av DCs New 52 comics som ni hade höga förhoppningar på, men som gjort er besviken?

Marcus:
Den som dyker upp i mitt huvud är Green Arrow. Efter tvserien Smallville så älskade jag Green Arrow. Då jag föredrog tvseriens tolkning av karaktären utöver någon annan. När jag fick reda på att New 52s Green Arrow comic skulle mer baserad på karaktären från Smallville, så vart jag riktigt hyped för att börja läsa den. Så jag plockade upp första numret, och den var inte så bra som jag förväntat mig. Men jag plockade upp #2 ifall det skulle bli en förbättring, men jag vart bara besviken, så jag släppte serien.

Hampus: De serier jag valt, valde jag för jag såg fram emot att lära mig mer om karaktären. Batman gjorde det väldigt bra, som jag redan nämnt, medan en annan serie gjorde det mindre bra. Green Lantern förvirrar mig direkt, och efter 5 nummer så är det lite klarare och den är faktiskt bra, men det jag stör mig på mest i detta fall är att det inte är en direkt nystart. Det är nämligen i viss mån en fortsättning av en tidigare berättelse som jag inte läst. Vilket gör att de första sidorna var väldigt förvirrande. Så, det var en liten besvikelse.

Molnet: Vilka av alla DC New 52 comics läser ni aktuellt?

Marcus:De jag läser ”up to date” så att säga är; Batman, Green Lantern, Green Lantern: New Guardians, All-Star Western, The Flash, Animal Man och Swamp Thing.

Hampus: De jag läser för tillfället är Batman, The Dark Knight, Green Lantern, Green Lantern Corps och Justice League. Det är de som intresserar mig från DC, sen är det Marvel som har de andra intressanta karaktärerna.

Molnet: Finns det någon av DCs New 52 comics som ni lagt ned?

Marcus: Dem jag har lagt ner är; Detective Comics, Batman & Robin, Batwing, Green Lantern Corps och Green Arrow. De jag ångrar att jag la ner är Batman & Robin och Batwing. Men jag följer så pass många att det e så svårt att hålla koll på allt man läser och det blir så dyrt. Vet att Hampus läser Green Lantern Corps fortfarande och vad jag vet så tycker han om den.

Hampus: Jag har inte lagt ner någon New 52, men jag får se vart dessa serier går, vissa av dem byter författare, och Green Lantern är fortfarande lite småsvår att hänga med i.

Molnet: Finns det några fler av DCs New 52 comics ni skulle va sugna på att börja läsa?

Marcus: Jag skulle vilja plocka upp och läsa är; Justice League, Demon Knights och Aquaman. Vet inte varför jag inte plockade upp Justice League från början. Hampus gjorde det, så varför gjorde inte jag!? Angående de två andra så har de fått bra kritik o många rekommenderar dem.

Hampus: Hmm, om det är någon så skulle det nog vara Swamp Thing eller All Star Western, då det är de som fått bra kritik, och som Marcus läser.

Molnet: Finns det några andra serier utöver DCs New 52 ni är sugna på att ta upp?

Marcus:
Ja det finns väl några stycken som intresserar mig bland annat; Y the Last Man, Thor (skriven av Michael Straczynski), Senaste serien av Daredevil och Uncharted comicen.

Hampus: För många! Men som jag tidigare nämnt, så är det svårt att bara ”hoppa in” i en serie. Marvel har många serier som intresserar, sen så vill jag gärna läsa mera serier baserade på spel. Nyligen släppte DC en 6-nummer serie med Uncharted, som är mellan ettan och tvåan som bland annat förklarar hur Drake mötte Chloe, och den skulle jag gärna vilja läsa.

Molnet: Innan vi nu avslutar denna intervju, så vill jag bara ställa en sista fråga. Vilken är er favorit superhjälte?

Marcus:
Det är mer eller mindre en omöjligt fråga att svara på! Det är som att kunna svara på ”vilken är din absoluta favorit låt?”. Det finns så många att välja mellan, bara att välja från DC hade varit svårt men det finns ju även Marvels superhjältar att välja från. Den jag kan säga nu som är min favorit kanske inte är det om någon månad längre. Aja jag kan ju försöka iaf, om vi säger så här.. Från Marvel så är min favorit The Human Torch (Johnny Storm). Anledningen är för att han e så skön som karaktär, hans snabba ordvitsar, han är lekfull och oseriös av sig och han har eld som kraft och han kan flyga vilket är en sjukt ball combo! Från DC så skulle jag välja The Flash specifikt Wally West, då han liksom Johnny Storm är rolig, och att han kan springa så snabbt att han påverkar tid o rum är en riktigt cool kraft enligt mig.

Hampus: Oj, den var svår. Men om jag måste välja så väljer jag nog Batman. Dels för alla hans underbara skurkar (Jokern, Two-Face, Penguin, Mr Freeze, Bane mm) och dels för att trots att han inte har några direkta superkrafter så står han ändå för det han vill. Och så är han bara allmänt bad-ass.

Tack så mycket till både Marcus och Hampus som tog sig tiden till detta! Och ett stort tack till dig som läste, hoppas du tyckte det var underhållande. Lämna gärna en kommentar, så vi vet vad du tycker!

  3 comments for “Comic-crossover med Marcus & Hampus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *