Topp 25 låtar 2011; plats 15-6

Som ett komplement till Årets bästa skivor-listan jag skrev för några veckor sedan (som ni kan finna här: Plats 10-6 & plats 5-1) kommer nu den andra listan som har satts ihop med tålamod, hårslit och en stor dos kärlek till musiken. Här är 2011:as bästa låtar där jag igår började med plats nr 25-16 och idag får ni serverat plats 15-6. De slutgiltiga fem bästa låtarna kommer upp imorgon. Låtlistan som kommer fyllas på under tiden listorna släpps kan ni finna här: Ackremans Topp 25 2011.

Upplägg: Låtnamn – Bandnamn / Skivnamn

#15: Dirty Rain – Ryan Adams / Ashes & Fire

Dyster och tragisk låt när Ryan sjunger om ett förhållande som redan var dömt innan det ens hade påbörjats. Det är som att han kommer hem till ett tomt hus, inser att hon inte längre är kvar och istället för att jaga efter henne väljer att skriva en låt om deras korta och sorgliga liv tillsammans.

# 14: Honey Bunny – Girls / Father, Son, Holy Ghost

70-tals älskande Girls sjunger om damerna och det glädjefulla livet han har levt men bland alla damerna, som ändå inte tyckte om honom från början utan låg bara med honom för att han var en rockstjärna, har han funnit kärleken som han kan tänka sig spendera livet med. Ger en känsla av euforisk hoppfullhet!

# 13: Another Sky – Akron/Family / S/T II: The Cosmic Birth And Journey Of Shinju TNT

Eklektiska Akron/Family bjuder på hybriden om man skulle slå ihop The Flaming Lips med Death Cab For Cutie kommer det här bandet och får dig att gå helt ”knas i bollen”. Låten skiftar ständigt och är sådär underbart indiepop psykedelisk som gör en så himla lycklig varje gång man drar igång den.

# 12: Flying into the Sun – Crystal Stilts / In Love With Oblivion

Med otroligt kompetenta musiker sjunger Crystal Stilts fram nattsvarta texter om död, misär och depression. Den reverb-tonade rösten sätter en i en tung sinnesstämning som ändå bjuder på en liten glimma hopp till slutet av låten, allt med toner som hämtade från 60-talets musikaliska ådra.

# 11: Super Duper Rescue Heads ! – Deerhoof / Deerhoof vs. Evil

Deerhoof blandar nutid med 80-tal och skapar en deras alltid lika beroendeframkallande blandning av psykedelisk indie neo punk. Där det ena stunden kan vara fullt med ljud överallt kan det i andra bli härligt nedtonat med bara sångarens röst och några få, väl utvalda instrument. Flippat, udda och väldigt mycket Deerhoof.

# 10: Circuital – My Morning Jacket / Circuital

En över 7-minuter lång mastodont låt som aldrig står stilla och blir aldrig långdragen utan när man tror man har koll på soundet skiftar den helt och slänger de in något nytt för att hålla lyssnaren ständigt intresserad, och som de lyckas! Ett ytterligare bevis på varför My Morning Jacket är just nu världens bästa band.

# 9: The Magic – Joan As Police Woman / The Deep Field

Funkiga Joan söker magin i förhållandet och inser att hon inte kommer finna den med den mannen hon är med just nu. Desto mer magi är det dock i den här låten som är både svängig, soulig och bjuder på riktigt sköna toner som får en att gunga med till hennes ändå rätt tragiska text.

# 8: If You Wanna – The Vaccines / What Did You Expect From The Vaccines?

En låt som kör över en som ett godståg fullproppat med grymma gitarrer och underbart skräpig indiepop. Det är slut med tjejen, livet går vidare, men va fan, om du vill komma tillbaka så är det helt ok för mig. Bättre än att vara ensam i alla fall, right?

# 7: Wash. – Bon Iver / Bon Iver

Med en enkel pianoslinga som med säkra händer byggs på under tiden låten fortlöper vaggar Bon Iver oss in i en kokong av vackra och mysiga toner och får platsen som man just nu befinner sig som den viktigaste i världen, oavsett om det är utomlands, på vägen eller hemma i ens egna lilla vrå som man kurar ner sig i under både mörka och ljusa tider.

# 6: Hummingbird – Willy Tea Taylor / 4 Strings

Willy Tea Taylor verkar sitta inne på så mycket visdom och hans röst är både skör, raspig och så bedårande vacker. Att släppa taget om något som är en kärt är en svår men ändå fundamental del med livet när han ser sin kära kolibri flyga iväg som han så kärt har tagit hand om i hela sitt liv. Vackert, sorgset men ändå hoppfullt.

  1 comment for “Topp 25 låtar 2011; plats 15-6

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *