Speedrunning med Faith

Mirror’s Edge var en udda pärla i spelvärlden. Trots god marknadsföring och en kompetent utvecklare bakom projektet (DICE) så sålde spelet aldrig särskilt bra. Jag erkänner själv i en gammal recension av mig på Gamereactors medlemsrecensioner som jag kanske lägger upp här någon gång i framtiden att spelet inte var perfekt och det var några saker som förstörde bilden för mig även om jag verkligen hoppades att det skulle slå stort. Det var ju trots allt unikt och hade en läcker design, men saker som fiender, styrning och story gjorde att jag orkade mig igenom bara en genomspelning.

Däremot har det kommit ett härligt iPhone-spel med samma namn som är i grunden ett ordinärt plattformsspel men som har tagit saker från originalet som wallrunning och hopp mellan väggar som gör att det sticker ut från den vanliga massan av 2D-spel till iPhone. Handlingen berättas på nyhetsrutor som de man kunde finna i hissarna i originalet men precis som det vanliga spelet är handlingen i andra hand för det intensiva springandet. Spelet passar alldeles utmärkt till iPhone där man gör alla rörelser med sin tumme som att hoppa, glida längs marken eller göra hoppsparkar mot pistolviftande fiender.

Det går att samla väskor i huvudstoryn av spelet som ett extra tillägg för att tjäna in några extra achievements men det som har gjort att jag har återkommit till spelet ett flertal gånger är den underbara speedrun-delen som spelet briljerar med. Du får tackla de rätt enorma banorna på ditt egna sätt och får en tid att försöka klara tiden som har sätts av de som har skapat spelet. Att missa den satta tiden precis med bara någon sekund men sen upptäcka en ny väg som gör att man krossar tiden är en otroligt tillfredsställande känsla, även om det tar några (typ ett 40-tal) försök för att klara den.

När man har klarat alla tider så kan man gå emot den stora vida världens alla tider och med ett enkelt knapptryck så möter man spöket som för stunden har den bästa tiden just nu. På det sättet kan man även få tips om hur man ska tackla banorna i den vanliga speedrun-genomgången, även om jag personligen tycker det är roligare att klara av det själv först innan man försöker ta sig in på topp 30 listan i världen.

Ett varningens tecken är att spelet är på kinesiska när man först laddar ner det men det går lätt att ordna, klicka på den andra kolumnen längst ner och sedan högst upp för att komma åt språken och klicka dig sedan fram till det önskade språket som du vill ha, om det nu är engelska, tyska eller kinesiska är upp till dig själv. Detta är ett härligt beroendeframkallande alternativ till tråkiga buss- eller spårvagnsturer som där tiden för en bana är mellan en till tre minuter och som man kan köra om samma bana om och om igen. Ett härligt spel till iPhone som även ger dig några goa bakgrundsbilder när du har klarat av ett antal achievements, så det är massa godis man får för den nätta summan 7 kronor. Snyggt är det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *