Låt inte en siffra stoppa dig!

En trend som jag har märkt mycket av denna generation är den konstanta recensionshetsen. Denna siffra som helt avgör om du ska skaffa ett visst spel.. eller? Detta är något som ökar, istället för att minska. Något som jag finner lite underligt.

För först så annonseras ett spel, vanligtvis med en teaser eller några bilder. Nu förtiden har nästan alla annonseringar skett via Game Informer, men det är ett annat ämne. Man börjar sakta men säkert bygga en hype, som sedan antingen växer eller krymper beroende på vad man tycker om materialet som släpps. Så långt så är allt normalt. Men sen, trots att man själv gjort en ganska klar uppfattning om spelet i fråga, så låter det oftast så här, jag frågar:” du har varit taggad på detta spel sen det annonserades, ska du köpa det?” ”Beror på vad det får för betyg”. Ska jag göra en generalisering så är det nog 6-7 gånger av 10 det svaret jag får.

Metacritic har fått en helt galen makt i dagens spelmarknad. Det har till och med gått så långt att vissa utvecklare kallar deras egna spel misslyckade eller fått dem att tänka om, när deras spel har fått under 80% på Metacritic. Befängt. Så nu är det alltså såhär, först ska du göra spelet, sen är det bara att hoppas att alla recensenter gillar det de spelar, annars är allt ditt jobb för inget. Du kan få sparken för att en recensent tyckte att ditt spel var för repetitivt eller för kort osv.

Recensenternas makt är löjlig. Men det är klart, om man skulle ta bort sifferbetygen så skulle alla bli osäkra och inte veta om de ska köpa spelet som de har haft ögonen på under en lång tid. Subjektiviteten glöms ofta bort, trots att recensenter kan spel rätt bra så är inte deras ord lag.

Men varför skrev jag denna blogg? Bra fråga! Vet faktiskt inte, ville bara skriva av mig lite om sådant som stör mig i vår industri, som trots allt är helt underbar. Men ju mer den växer, ju mer problem och trender kommer som kanske inte är så utvecklande. Min poäng är att om du sett fram emot ett spel, och det får inte så bra kritik, köp det ändå! Våga chansa. Jag har gjort det åtskilliga gånger, ibland har jag verkligen inte förstått vad recensenterna pratar om, andra gånger.. har jag fått ångra köpen, minst sagt. Köp spel som du är intresserad av, är det jag försöker säga, låt inte en siffra stå i vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *