En kopp kaffe till, tack

Kaffe, denna underbaraste av drycker. En njutning för själ, sinne och smak. En god kopp kaffe kan förgylla hela ens dag om du har känt dig nere och misärlig, lika som att en blaskig kopp gift som går under namnet kaffe kan förstöra ens annars härliga dag. Kaffe styr helt enkelt min vardag och även om de flesta koppar går under epiteten ”Lagom” så är det ändå med stor kärlek jag hyser till drycken och dess magiska kraft som mjukt får igång maskineriet i kroppen. Så självklart är jag i ständig jakt efter allt som har med den värmande drycken att göra, och sittandes i kaféet ”Mahogny Coffee” i mitt kära Göteborg ägt av en vän som lystrar till namnet Erik, ska jag beskriva om ett av de kaffe-inspirerade fynden jag har gjort.

I mitt sökande efter en ny serie att läsa och sugas in i var det en speciell titel med ett ytterst smakfullt designat yttre som mina ögon föll på. ”En kopp kaffe till” heter den efter Bob Dylans låt ”One more cup of coffee” från skivan Desire, en ytterst konstnärlig och välgjord manga som har kommit ut i fem delar sammanlagt men just nu finns det bara tre av dem översatta till svenska. Dessa serier är som små fina noveller om vardagliga ting där kaffe alltid har en roll att spela. Den kan vara av yttersta vikt för serien den är med i eller bara finnas med under tiden diskussioner sker om andra ting i världen.

Den är uppbyggd som flera fina små serier i en bok och historierna kan handla om hur man ska koka den perfekta koppen kaffe till rädslan att beställa ett visst märkeskaffe i skräcken att man då har druckit det bästa som finns och ens sökande är då till ända. Novellerna har ofta öppna slut där man själv får bygga vidare på vad som händer karaktärerna efter händelserna som man har läst om, men också för att livet är uppbyggt så. Det finns inga definitiva slut, bara en konstant rörelse framåt som endast tar slut när livet når sitt slut, och den här boken fångar den känslan perfekt.

Just för att varje kapitel befinner sig i sin egna lilla värld är den perfekt för att plocka upp när man åker spårvagn, under en tiominuters rast eller, som allra bäst, i ett kafé med en kopp kaffe, i väntan på att en god vän ska komma och ansluta en i den fina kaffedrickandets konst som består av blåsa litet, dricka en liten klunk, njuta och sen konversera. En perfekt vän på vägen helt enkelt. Så om du söker en serie i kaffets vackra konst så är den här din fina kamrat på vägen.

Förresten, Erik. En kopp kaffe till, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *